Velenjski grad z muzejem

Novice

Novice

novice

Velenjski grad z muzejem

Velenjski grad slovi kot eden najlepše ohranjenih gradov v Sloveniji. Prvič se omenja v pisnih virih že leta 1270. Grad je bil v svoji zgodovini močno utrjen, zato ga niso zavzeli niti Turki niti uporni kmetje. Arhitekturna podoba gradu se je do danes v celoti ohranila, z izjemo dvižnega mostu, ki so ga v 19. stoletju odstranili.

Grad ima obliko tipične vojaško-stanovanjske utrdbe. Skozi stoletja so grad dograjevali in pregrajevali, današnjo podobo renesančnega dvorca pa je dobil v 16. stoletju.

Danes je Velenjski grad popolnoma obnovljen. V njegovih prostorih se nahajajo stalne zbirke Muzeja Velenje. V prostorih nekdanje konjušnice si lahko ogledate ostanke mastodonta, ki so bili najdeni v neposredni bližini Velenja. Grajska kapela razkrije zbirko baročne umetnosti iz porušene cerkve svetega Jurija v Škalah, ob vstopu v grad pa vas pričaka čudovita rekonstrukcija trgovine in gostilne iz 30. let 20. stoletja.

Velenjski grad ponuja na ogled številne muzejske in galerijske zbirke, med katerimi je največja posebnost zbirka afriške umetnosti Františka Foita, ki je edina tovrstna zbirka v Sloveniji. Z obiskom muzeja boste spoznali tudi kulturne in zgodovinske znamenitosti Šaleške doline.

Ob obisku gradu vas bo navdušil prenovljen grajski park, pa tudi razgled z grajskega griča, ki odpira pogled na mesto Velenje, bližnjo okolico, gozdove in vrhove.

Obiščite Velenjski grad z muzejem brezplačno

Nepozabno pot v preteklost z obiskom Velenjskega gradu z muzejem vam v Termah Topolšica omogočimo brezplačno. Ob rezervaciji paketa Najina pravljica ali Družinski paket vam vstopnice za Velenjski grad z muzejem podarimo. To pa še ni vse! Vsak izmed omenjenih paketov vsebuje še druge brezplačne vstopnice za priljubljene turistične znamenitosti in številna razvajanja v srcu narave.