Oglejte si: Družmirsko jezero

Novice

Novice

novice

Oglejte si: Družmirsko jezero

Družmirsko jezero ali Šoštanjsko jezero je umetno jezero, ki je dobilo po bližnjem naselju Družmirje, katerega okolica se je zaradi pridobivanja premoga v velenjskem premogovniku napolnila z vodo.

Jezero je pretočno, voda se v njem izmenja dva to štirikrat letno. Ima dve kotanji, prva dosega globino 5 metrov, druga pa kar 72,8 metrov, s čimer Družmirsko jezero velja za najglobje jezero v Sloveniji. Njegova povprečna globina je sicer 24 metrov.

Družmirsko jezero v Šoštanju

Pod jezerom in njegovimi bregovi se nahajajo aktivni rovi premogovnika. Pri jezeru je Ribiška koča z bogato gostinsko ponudbo, ki omogoča prijetno osvežitev in uživanje v čudovitih pogledih na jezero. Pri koči se začenja tudi Trška pot okoli Šoštanja s petimi kontrolnimi točki. Pot je mogoče prehoditi v štirih urah (12 km), prikazuje pa mejni obseg nekdanjega trga Šoštanj.

Tresimirjev park

V neposredni bližini jezera se nahaja tudi Tresimirjev park. Otroško igrišče je poimenovano po Šoštanjskem liku knezu Tresimirju, ki naj bi se tod naselil s prvimi staroslovenskimi priseljenci. Obsega bogat izbor igral za različne starostne skupine otrok, kot so 30 m žičnica, vrtiljak, račke na vzmet, gugalnice, didaktična igrala, tobogane, peskovnik, grad s štirimi hiškami, tunel, gugalnico z mrežo, igrala za plezanje – pajek mreža in igrala za ravnotežje.

Od Term Topolšica do Družmirskega jezera je z avtomobilom slabih 5 minut vožnje. Dobro so urejene tudi kolesarske in sprehajalne poti.

Tresimirjev park