Novice

Raziskovanje Topolšice in okolice

Raziskovanje

Datum objave: 20. maja 2021

Če Topolšice in okolice še ne poznate, vam podajamo nekaj predlogov aktivnosti, primernih za vse generacije. Možnosti za različne dogodivščine je veliko, zato vam dolgčas zagotovo ne bo! Naj se raziskovanje Topolšice s čudovito okolico prične!

POHODNIŠTVO IN KOLESARJENJE

Okolica term ponuja vrsto pohodnih in kolesarskih poti. V zdraviliškem parku, pred hotelom, se nahaja zemljevid tematskih pohodnih poti v okolici. Najbolj priljubljena je pot na lokalni hrib Lom. Nezahtevna pot, vas bo v približno 1,5 ure pripeljala na vrh, vmes pa se boste lahko ustavili na številnih razglednih točkah, ki ponujajo prekrasne razglede ta dolino. Bolj zahtevni pohodniki pa lahko obiščejo bližnje vrhove kot so Uršlja Gora, Smrekovec, Golte, Sv. Križ, Sleme ipd.

Namig: Obiščite tematsko Metuljevo pot po Topolšici. Na poti vas ne bodo spremljali le metulji, ampak mestoma čudoviti razgledi na Šaleško dolino, vonji cvetočih travnikov, zeleno udobje gozdov in lokalne kulturno-zgodovinske značilnosti tukajšnjega podeželja.

Hribovita okolica za vse športne navdušence

Vrh Smrekovca

 

Izposoja e-koles

V hotelu si lahko izposodite električna kolesa, ki vam bodo omogočila lahkotno kolesarjenje, brez večjih naporov. Seveda pa si lahko zraven pripeljete tudi svoja kolesa in jih hranite v varovani garaži. Če boste na recepciji povprašali po zemljevidu poti, vam ga bodo z veseljem izročili.

Namig: Odlična izbira je kolesarska steza med Topolšico in Velenjem. Na poti boste prečkali mesto Šoštanj, se zapeljali ob Šaleških jezerih in nadaljevali do mesta Velenje.

Kolesarjenje z električnimi kolesi v okolici term

 

SPOMINSKA SOBA NEMŠKE KAPITULACIJE v zdraviliškem parku

V stavbi zdraviliškega parka se nahaja spominska soba, ki predstavlja delno nemško kapitulacijo armadne skupine E in nemških sil za JV Evropo. Podpisal jo je general Aleksander Löhr. Sprehodite se skozi zdraviliški park in si povsem brezplačno oglejte kratek film o dogodkih maja leta 1945 v teh krajih.

Družinica pri ogledu spominske sobe

Zdraviliški park

 

CERKVICA SV. JAKOBA

V neposredni bližini term se nahaja cerkvica Sv. Jakoba. Lahkoten sprehod od term do cerkvice traja približno 20 min. Vmes pa lahko občudujete lepote narave.

Cerkvica Sv. Jakoba

KMETIJA NAPOTNIK

Ob glavni cesti do zdravilišča boste opazili veliko kmetijo, kjer se na zelenih pašnikih pasejo krave mlekarice črno-bele in sivo-rjave pasme. Kmetija se ponaša kot odlična sirarna in v sklopu nje deluje tudi manjša trgovinica in samopostrežni avtomati kjer lahko kupite različne mlečne izdelke kot so kajmak, skute, jogurti, smetane, siri, namazi z okusnimi dodatki začimb in zelišč in drugo.

Družina Napotnik pred njihovimi avtomati mlečnih izdelkov

 

MUZEJ USNJARSTVA NA SLOVENSKEM

V poslopjih nekdanje tovarne usnja v Šoštanju, ki je bila v času med obema svetovnima vojnama največja in najsodobnejša usnjarna na Balkanu, je danes urejen Muzej usnjarstva na Slovenskem. Spoznali boste lahko postopke predelave kož, usnjarske stroje, naprave, orodja itd.

Odpiralni čas

Poletni odpiralni čas (od 1. aprila do 31. oktobra): od torka do nedelje od 9h do 17h, ob ponedeljkih zaprto.

Zimski odpiralni čas (od 1. novembra do 31. marca): od torka do nedelje od 10h do 17h, ob ponedeljkih zaprto.

Del zbirke v Muzeju usnjarstva

VILA MAYER

Vila Mayer je značilen primer meščanske arhitekture poznega historizma in se nahaja v samem središču mesta Šoštanj, obdana s parkom. V njej si lahko ogledate stalne muzejske zbirke kiparskih del Ivana Napotnika, ki slovi po lesenih skulpturah, domoznansko zbirko Zvoneta A. Čebula ter hortikulturno zbirko Alojza Kojca.

Odpiralni čas: vsak dan od torka do petka od 10. do 16. ure, sobote, nedelje in prazniki zaprto.

Vila Mayer

 

PUSTI GRAD ŠOŠTANJ

Pusti grad Šoštanj, kot so ga poimenovali domačini, je najstarejši izmed treh Šoštanjskih gradov in je že dolgo v razvalinah. Ohranjen je le še obrambni stolp. Do gradu vodi lahka in kratka markirana peš pot iz mesta Šoštanj. Pri gradu je čudovit razgled na Šoštanj z daljno okolico in na Šaleška jezera.

Pusti grad

 

ŠPORTNO LETALIŠČE LAJŠE

Za vse adrenalinske navdušence se v bližini Topolšice nahaja športno letališče Lajše. Celotno Šaleško dolino si boste lahko ogledali kar iz ptičje perspektive in občudovali njeno čarobnost. Povprašajte o možnosti poleta s športnim letalom in si popestrite vaše počitnice.

Kontakt: Zvonimir Mavri (041/470-340, zvonimir.mavri@gmail.com)

Pogled iz športnega letala

 

ŠALEŠKA JEZERA

Šaleška jezera so posledica izkopavanja lignita, ki ga v Šaleški dolini izkoriščajo že sto trideset let. Jezera sestavljajo Družmirsko, Velenjsko in Škalsko jezero. Kjer so sedaj jezera, je včasih bilo več podeželskih naselij, ki so delno ali v celoti izginila.

V okolici jezer je urejenih več poti na katere se lahko odpravite peš ali s kolesom. Primerne so tudi za družinske sprehode. Prvo, Družmirsko jezero, se nahaja v neposredni bližini mesta Šoštanj, ki je od Topolšice oddaljeno cca 15 min vožnje s kolesom ali cca 5 min vožnje z avtomobilom.

Panoramski razgled na Šaleška jezera

 

Naša recepcija ali animacijska ekipa vam bo z veseljem svetovala tudi o drugih aktivnostih in znamenitostih, ki jih lahko obiščete.

Paketi

Posebna ponudba

Paketi
Namestitve

Naše namestitve

Namestitve
Hotel

Hotel

Zagotavljamo vam udobno bivanje z odličnimi storitvami.

poglej nastanitev
Družinski apartmaji

Družinski apartmaji

Izberite udobje štirih zvezdic v srcu narave.

poglej nastanitev