Joga smeha je edinstvena vadba, ki kombinira smeh z dihalnimi vajami. Vsakdo se lahko smeje brez zunanjih vzpodbud, kot so šale in komedije. Znanstveno je dokazano, da telo ne loči med pristnim in narejenim smehom, zato so psihološke in telesne koristi enake. Vadba poteka v skupini in udeleženci se zaradi očesnega stika in dinamičnosti v večini primerov pričnejo spontano smejati. Ime JOGA SMEHA pomeni združevanje smejalnih vaj z dihalnimi vajami joge.

Njen začetnik je indijski zdravnik dr. Madan Kataria, ki je pri svoji raziskavi odkril številne moderne znanstvene študije, ki so opisovale pozitivne učinke na duha in telo. V bližnjem parku je ustanovil prvi klub smeha, kjer so si udeleženci pripovedovali šale. Odkrival pa je tudi vedno nove načine, kako nasmejati člane, tako je razvil paleto smejalnih vaj z elementi igre vlog in tehnike, ki temeljijo na pomembnosti otroške igrivosti. V Sloveniji je prvi klub joge smeha ustanovila Simona Krebs, magistra zdravstvene nege, in kmalu so tovrstni klubi začeli rasti kot »gobe po dežju«. Pod njeno taktirko deluje tudi Mednarodni inštitut za smeh, ki se trudi vpeljati smejalno terapijo v vse nivoje družbe.

Joga smeha je več kot smeh. Posameznik z njo razvije pozitiven mentalni odnos, izboljša se telesno zdravje, odpravi negativne misli in pomaga razviti čustva, kot so odpuščanje, radodarnost, sočutnost. Smeh ima zdravilno moč, dokazano zmanjšuje raven krvnega sladkorja, uravnava krvni tlak. Pri smejanju se sproščajo endorfini, ki veljajo za naravno pomirjevalno sredstvo, okrepi se imunski sistem, rezultat je tudi izboljšana cirkulacija v prebavnem in limfnem sistemu. Večinoma se v vadbo vključuje tudi jezik brez pomena, žlobudravščina, ali v originalu giberrish, ki pomaga pri rehabilitaciji ljudi z nevrološkimi obolenji. Smejati se moramo nepretrgoma vsaj 15 minut, da telesu zagotovimo znanstveno dokazane pozitivne učinke. Smeh mora biti glasen in mora prihajati iz prepone − trebušni smeh.

Zaradi vseh pozitivnih učinkov smeha smo v sodelovanju s Simono Krebs smejalno jogo kot dopolnilno terapijo vpeljali tudi v Naravnem zdravilišču Topolšica. Vadba poteka enkrat, po potrebi tudi dvakrat tedensko.Uporabljamo jo tudi na negovalnem oddelku hotela Mladika. Opažamo številne spremembe in pozitivno delovanje na naše goste, osebe z multiplo sklerozo, s Parkinsonovo boleznijo in pri bolnikih z drugimi nevrološkimi obolenji. Njihov pogost spremljevalec so depresivna stanja, in ker smeh pomaga pri čustveni povezanosti je najmočnejše zdravilo za depresijo. Vadbo organiziramo tudi za goste hotela Vesna, tako vzpodbujamo boljše psihofizično počutje ter pozitiven odnos.